Den Haag | Eindhoven | Zwolle
+31 (0) 70 392 22 09
info@duthler.nl

Onderzoek AP bij Belastingdienst


Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens bij Belastingdienst

De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt op basis van signalen die zij heeft ontvangen of de Belastingdienst zich schuldig maakt aan etnisch profileren. Bij de opsporing van mogelijke fraude met kinderopvangtoeslag zou gebruik zijn gemaakt van informatie over de tweede nationaliteit. Dit is in strijd met de Avg.

Artikel 9 Avg verbiedt de verwerking van persoonsgegevens waaruit ras of etnische afkomst blijkt, behoudens de uitzonderingen in lid 2.

Ook bekijkt de Autoriteit Persoonsgegevens in hoeverre besluitvorming heeft plaatsgevonden op basis van geautomatiseerde databestanden. Besluiten gebaseerd op automatische verwerking van persoonsgegevens zonder menselijke tussenkomst, zoals profiling, zijn in beginsel verboden (art 22 Avg).

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft al eerder vragen van RTL Nieuws en Trouw beantwoord over de mogelijke fraude van kinderopvangtoeslag. U kunt deze hier nalezen.