Direct marketing en de AVG? Wat betekent dit?

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is duidelijk geweest op 4 oktober 2018: voor Direct Marketing naar natuurlijke personen is in de meeste gevallen toestemming vereist. Een andere wettelijk grondslag is er namelijk niet. En dat is jammer want toestemming is de meest ‘risicovolle’ grondslag. Immers, toestemming moet voldoen aan de vereisten ‘vrij’, ‘specifiek’, ‘geïnformeerd’ en ‘ondubbelzinnig’. En dan moet de verleende toestemming nog aangetoond kunnen worden en op basis waarvan deze is verkregen. Heb je dat allemaal gedaan, dan kan de persoon de toestemming weer net zo makkelijk intrekken. Inderdaad moet dat makkelijk kunnen, net zo makkelijk als de toestemming is verkregen.

Wat betekent dit?

Betekent dit het einde van Direct Marketing? Ja, in ieder geval wel op de klassieke manier. Het bestaande bestand met persoonsgegevens mag niet meer gebruikt worden als een ieder geen toestemming heeft gegeven. En als de persoonsgegevens gekocht zijn van een derde partij? Dan moet u controleren of deze derde partij een grondslag heeft om deze gegevens te verwerken en aan u door te verkopen. Goed en wel, deze manier van direct marketing is voorbij.

De mensen worden hierdoor beschermd tegen ongewilde reclame-uitingen. Positief gezegd: de mensen kunnen nu zelf bepalen welke reclames ze willen ontvangen. Maar hoe kan de direct marketing nu nog die mensen vinden die ze toestemming willen geven hiervoor? Dat moet omgedraaid gaan worden: de mensen zoeken zelf de marketing op!

Ieder mens zou moeten beschikken over een Personal Data Store (PDS). Zoals de naam al zegt, het is een database met al je persoonlijke data zoals je financiële gegevens en je medische gegevens. Die PDS breng je onder bij een Trusted Agent (TA). Aan je PDS heb je een toestemmingsregister gekoppeld waarin je aangeeft in welke producten je geïnteresseerd bent.

Bijvoorbeeld, je wilt een nieuwe badkamer. In je toestemmingsregister geef je aan dat je toestemming geeft dat je TA aan bedrijven kan doorgeven dat je informatie wenst te ontvangen over badkamers. De TA kan je contactgegevens vrijgeven maar het kan ook onder pseudoniem. Als de informatie binnen komt, dan weet de TA dat jij onder de pseudoniem de informatie hebt opgevraagd. De TA heeft jouw toestemming doorgegeven aan bedrijven die badkamers aanbieden zodat ook zij kunnen aantonen dat ze gerechtigd zijn de informatie aan jou te leveren.

Meer informatie

Heeft u vragen of heeft u behoefte aan een afspraak? Neem gerust contact met ons op via +31 0 (70) 392 22 09 of info@duthler.nl.