Den Haag | Eindhoven | Zwolle
+31 (0) 70 392 22 09
info@duthler.nl

Gespecificeerde toestemming

Wat is gespecificeerde toestemming?

In de gespecificeerde toestemming geeft de persoon, in zijn rol van patiënt of cliënt, aan een zorgprofessional aan zijn of haar medische gegevens door te geven aan een volgende zorgaanbieder in het zorg eco-systeem. Anders gezegd, een zorgaanbieder heeft een gespecificeerde toestemming nodig om de medische gegevens van een persoon te gebruiken (verwerken). Maar na verstrekking zal deze persoon de eerder verleende toestemming aan de verstrekkende zorgaanbieder willen intrekken.

Wij beschouwen de gespecificeerde toestemming alsmede het intrekken van de toestemming tussen de persoon en de zorgaanbieder als een overeenkomst; een smart contract.

Proces van toestemming

Het proces van geven en intrekken van gespecificeerde toestemming vormt een operationele uitdaging die zonder juridisch goed te zijn georganiseerd en geautomatiseerd grote risico’s met zich meebrengt. Deze constatering hebben wij ertoe gebracht smart contracting in te richten voor de gespecificeerde toestemming.

Wij streven de volgende doelen voor de zorgprofessional na:

  • Aantoonbaar voldoen aan wet- en regelgeving;
  • Deelname aan het zorg eco-systeem faciliteren en verbeteren;
  • Verlagen en beheersbaar maken van de risico’s die voortvloeien uit de Wgbo, Avg en Wabvpz, in het bijzonder de gespecificeerde toestemming; en
  • Operationele inspanningen en kosten tot een minimum terugdringen.