Ga naar de inhoud
Home » Actueel » Privacy professional binnen de rijksoverheid aan het woord

Privacy professional binnen de rijksoverheid aan het woord

Wie ben je en wat doe je? 

Ik ben consultant gegevensbeschermingsrecht en hoger onderwijsrecht. Op dit moment doe ik een opdracht bij een onderdeel van de Rijksoverheid als projectleider implementatie Avg. Bij een andere Rijksorganisatie doe ik samen met een collega een reeks DPIA’s. Ik geef ook trainingen voor examencommissies van hogescholen en help hogescholen met juridische vraagstukken.

Wat vind je het leukste aan jouw werk?

Ik vind het leuk om opdrachtgevers te helpen met problemen. Als ik door te puzzelen met regelgeving een resultaat kan bereiken waar de klant mee verder kan, geeft mij dat veel voldoening. Als consultant kom je steeds met nieuwe kwesties in aanraking en leer je bij elke opdracht weer nieuwe mensen kennen. Lesgeven doe ik trouwens ook met veel plezier.

Wat is de toekomst van het vak FG / PO binnen de Rijksoverheid?

Ik verwacht dat de Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) bij de Rijksoverheid steeds meer in de rol van interne toezichthouder zal komen, terwijl de adviestaak van de FG meer door privacy officers (PO) uitgevoerd zal worden. Ministeries en taakorganisaties versterken op dit moment hun privacy organisatie door interne scholing en de benoeming van PO. 

Hoe blijf je bij in jouw vakgebied?

Door middel van ‘alerts’ volg ik de bekende websites: AP, IAPP, EDPB, en een paar blogs. De onderzoeksrapporten van de AP spel ik om te weten hoe de AP AVG-bepalingen interpreteert. Ik volg de ontwikkelingen in de wetgeving via de parlementaire documentatie op overheid.nl. Ik haal veel nuttigs uit de artikelen in de Privacy en Informatie. Naar aanleiding van vragen van klanten en voor de actualisatie van de modules van de Opleiding FG verdiep ik me gericht in de laatste stand van zaken op specifieke onderwerpen. Dan gebruik ik de genoemde bronnen en zoek ik vaak ook nog even in rechtspraak.nl. 

Heb je nog tips voor jouw vakgenoten?

Geloof niet in je eigen verhalen, maar zoek op hoe de wettekst luidt. Daarmee bereik ik vaak eerder het antwoord op een vraag, dan als ik afga op mijn geheugen.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met Philip Coté.